تحولات منطقه

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان‌رضوی گفت: در حوزه تولیدات گیاهی هدفمان توسعه گلخانه ها است و این قضیه هم در بخش محصولات سبزی سیفی، گیاهان زینتی و...بشدت در حال توسعه است

تولیدات گلخانه در خراسان رضوی بشدت توسعه پیدا کرده است
زمان مطالعه: ۶ دقیقه

این روزها تهیه نهاده‌های دامی برای تولیدکنندگان دام و طیور به معضلی در چرخه روند تولید و دام و طیور تبدیل شده است به طوریکه روزانه شاهد نوسان قیمت مرغ و گوشت در بازار هستیم اتفاقی که می تواند در دراز مدت مشکلات زیادی را بوجود بیارود. غلامحسین ساربان معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی در گفتگو با قدس آنلاین در خصوص وضعیت حال حاضر تولید علوفه صحبت کرده است که می خوانید:

در جایی گفته بودید کمبود علوفه وجود دارد برای رفع این کمبود چه تمهیداتی برای رفع این مشکل اندیشیده اید؟

-استان خراسان رضوی در سال زراعی ۱۳۹۹-۱۴۰۰ علی رغم اینکه ما را برای تامین بذر با مشکلات زیادی مواجه کرد ولی خوشبختانه با استقبال بسیارخوب مردم در کشت غلات استان منجمله گندم، جو و کشت چغندر پاییزه مواجه شد با توجه به پیش بینی های سازمان هواشناسی متاسفانه در استان وارد فاز خشکسالی همراه با سرما شدیم و بارش های کم و پاییزبسیار سرد و علی رغم اینکه پیش بینی شده بود که از اواخر آذر ماه بارندگی ها شروع خواهد شد و این کم بارشی ها جبران می شود متاسفانه این اتفاق نیفتاد و در دی ماه سرمای  تا منهای. ۶ درجه سانتی گراد را تجربه کردیم و در اوایل  بهمن و اسفند با برف اندکی که بارید گرهی از این مشکل باز نکرد. با توجه به بارش ۶.۵ میلی متر فروردین ماه روزهای سختی را تجربه کردیم و متاسفانه بحث علوفه ی استان دچار مشکل شد. همانطور که می دانید دامداران ما حدود سه ماه علوفه دستی را در دامداری هایشان انجام میدهند و بعد می آیند و علف جو را کشت می کنند و به چرا میدهند و... در سال زراعی که در آن قرار داریم متاسفانه  حدود یک میلیون و  ۲۰۰ هزار تن  از علوفه مراتع تقریبا تبدیل به صفر شد و متاسفانه علوفه های خودرو ها هم سبز نشد و دلیلش هم میزان بارندگی خیلی کمی بود که آمارها نشان از این بود که بارندگی ها نسبت به سال گذشته در مدت مشابه اش چیزی حدود ۶۰ درصد کاهش داشته است

البته نا گفته نماند که بارندگی ها در قسمت جنوبی استان بهتر شد که متاسفانه در این تولید خیلی موثر نبود چون در این قسمت ها بیشتر باغات شهرستان های بردسکن، گناباد، بجستان، مه ولات و...قرار دارند  و یک قسمت هایی هم در تربت که متاسفانه منجر به سیلی شد و خسارات جدی بر سطح باغات شهرستان بوجود آورد.

در بحث تولید جو استان خراسان چه جایگاهی در کشوردارد؟

ما در بحث تولید جو گام مقام اول تولید جو کشور را داریم از هشتصد و ۴۰ هزار هکتار جو کشور ۳۲۹ هزار هکتار آن در خراسان کشت میشود که این قضیه باعث شده است که هم در تامین بذر و هم در تامین جو قابلیت بسیار بالایی پیدا کنیم که متاسفانه با توجه به این وضعیت امسال در تامین جو دچار مشکل جدی شدیم بدین جهت که پیش بینیمان تهیه و تامین حدود ۴۶۰ هزار تن بود که با توجه به برداشت جو که از شهرستان بجستان شروع شده است پیش بینی می کنیم این مقدار به چیزی حدود ۲۵۶ هزار تن کاهش پیدا کرده باشد.

با این حساب در سالهای پیش تولید جو بیشتر ازاین مقدار بوده است.

بله متاسفانه در حال حاضر عملکردها زیر ۲ تن است این در حالی است که تا پیش از این تولید و برداشت جو ۳ و نیم تا ۴ تن بوده است که با این وضعیت متاسفانه آسیب دیده است.

متاسفانه در همین وضعیت چیزی حدود ۴۰۰ تا ۷۰۰ تن کاه را هم از دست داده ایم و دلیلش هم این است که متاسفانه تولید گندم هم کاهش پیدا کرده است و به همان نسبت هم تولید کاه کاهش پیدا کرده است.

پس به این شکل بود که قیمت علوفه و دیگر نهاده ها هم افزایش پیدا کرده است؟

دقیقا. قیمت علوفه در استان بشدت افزایش پیدا کرده است تا جایی که قیمت هر کیلو کاه ۴ هزار و ۲۰۰ تومان، جو ۶ هزار و ۳۰۰ تومان، یونجه ۶ هزار تومان، ذرت سیلویی هزار و ۸۵۰ تومان است این در حالی است که مثلا نهاده ای مثل ذرت سیلویی در سال گذشته در سطح مزارع بین ۲۵۰ تا ۴۰۰ تومان در سطح مزارع برداشت شده است. جو کیلویی هزار و ۷۰۰ تومان و یونجه هم هر کیلو ۲ هزار و ۴۵۰ هزار تومان  و کاه هم کیلویی هزار تومان بوده که رشد بی سابقه ای داشته است.

این قیمت ها برای هر نهاده واقعی است؟

خیر. این قیمت ها به اعتقاد کارشناسان ما کاذب است چون شما به هر میزان که حساب کنید و هر اندازه هزینه کرده باشدی اصلا قیمت جو ۶۴۰۰ تا ۷۰۰۰ تومن در نمی آید ولی چون روی دامدارن جو روانی وجود دارد و نگرانی جدی دارد متاسفانه باعث شده که قیمت جو افزایش خیلی چشمگیری داشته باشد.

آیا در این خصوص کاری هم از سوی شما انجام شده است که قیمت ها هر چه بیشتر واقعی باشند؟

تمام تلاش ما این است که طی برنامه هایی آنهم در بحث تامین علوفه به مردم کمک کنیم مقداری اعداد و رقم هامان را در بحث علوفه تغییر دادیم به همین منظور چیزی حدود ۲۳۰ هزار هکتار از اراضی استان را زیر کشت علوفه قرار دادیم که می تواند نزدیک به یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن تولید خواهیم داشت. در بحث ذرت وزرات خانه سطح زیر کشت ۱۹ هزار هکتار را به ما ابلاغ کرده است که ما هم سطح کشت ۲۵ هزار هکتار را به شهرستان هایمان ابلاغ کردیم  تا بتونیم بخشی از سطوح جالیز را کم کنیم و برویم به سمت تولید علوفه تا بتوانیم بحران علوفه را مدیریت کنیم.

در خصوص کشت ارزن و سورگوم چه اقداماتی انجام داده اید؟

خوشبختانه در این خصوص هم  استقبال بسیار خوبی از سوس کشاورزان و دامدار ها شده است و در حال اجرای طرح های پایلوت هستیم که با مشارکت کشاورزانی که دامدار هستند بتونیم تولید علوفه را در استان مدیریت کنیم

ایا امکان کشت علوفه به روش های نوین و گلخانه ای وجود ندارد؟

-ما این تجربه را در سال ۹۰ در شهرستان نیشابور داشتیم که متاسفانه آن زمان خیلی متقاضی نداشت و تعطیل شد علی رغم اینکه می شود با یک تن جو در فضای گلخانه ۷ تن علوفه را در زمان بسیار کوتاه یعنی ۱۰ تا ۱۲ روز تولید کرد و چرا داد متاسفانه حوزه ی معاونت امور دام در سطح وزارت خانه خیلی این بحث را از نظر فنی تایید نمیکنند.

چرا؟

آنها می گویند کالری که یک تن جو ماده خشک تولید میکند بیشتر از ۷ تن علوفه ای است که شما تولید می کنید و بعد توضیه میکنند که اگر قرار کسی کاری انجام بدهد این علوفه در قسمت هایی برای پرورش اسب بصورت فانتزی تر آهو و...به هر شکل خیلی برایشان توجیح ندارد. با همه این همه اما یک واحد گلخانه ای درشهرستان تایباد درحال تولید است و به مصرف دام می رساند ولی از نظر کارشناسان بخش دام این  قضیه توجیه اقتصادی ندارد.

چه آینده ای برای کشت گلخانه ای متصور هستید؟

-ما در حوزه تولیدات گیاهی هدفمان توسعه گلخانه ها است و این قضیه هم در بخش محصولات سبزی سیفی، گیاهان زینتی و...بشدت در حال توسعه است. اخیرا افرادی متقاضی کار در قطعات ۳ هزار هکتاری در این خصوص هستند و خوشبختانه با استقبال بسیار خوبی هم از سوی مردم مواجه شده ایم. منتهی در بحث تولید علوفه در گلخانه تا زمانی که شرایط فراهم نباشد و بخش تخصصی خیلی توصیه نکند این اتفاق نمیفتد. نکته ای که ما به عنوان کارشناس کشاورزی مد نظرمان هست  این است که شما در گلخانه می توانید بهره وری را از آب تا ۱۰ برابر افزایش بدهید. یعنی مثلا گوجه فرنگی که در فضای گلخانه تولید می شود ۴ برابر بیشتر از فضای باز است و کیفیت بهتر و قیمت بیشتری هم دارد.

انتهای خبر/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.